Mutiara Kata

Kamu apa yg keluar dari mulutmu. Nilai dan kualiti boleh diketahui dari bahasa yg keluar dari mulut. Kalau ia BERIMAN & BERILMU, maka yang keluar HIKMAH, SOPAN, MULIA, BAHASA TERSUSUN, SEJUK, MENYEDARKAN, Kalau lemah Iman & ilmu maka yg keluar DUSTA, GOSIP, HUJATAN dan sebagainya. Disebut BERTAQWA kerana LISANNYA MULIA (QS70:71).."Siapa yg beriman kpd ALLAH & Hari Akhirat,hendaklah berkata baik,benar,jujur,sopan kalau tidak DIAM."(Hadis) ---disampaikan oleh (Ustaz Arifin Ilham)
Orang yang beriman sentiasa cuba melindungi aib seseorang dan menasihatinya, manakala orang yang 'fajir' atau fasiq itu sentiasa suka mencari keaiban, kelemahan orang lain & menyebarkannya secara terbuka.
-- Facebook Uztaz Zaharuddin

Followers

Saturday, February 25, 2012

Bunga-bunga Di TamanSambil berjalan di sebuah taman berhampiran rumah , sempat saya mengambil beberapa keping gambar bunga yang sedang tumbuh mekar. Namun spesies bunga di atas agak menarik minat saya kerana paling banyak saya lihat tumbuh di taman itu. Untuk generasi baru harap-harap kita tidak lupa bahawa bunga dalam gambar di atas inilah yang kita namakan Bunga Raya. 


Sedikit info pasal Bunga Raya ni... Bunga Raya atau nama saintifiknya Hibiscus Rosa adalah merupakan Bunga Kebangsaan kita. Bunga Raya dipilih sebagai Bunga Kebangsaan oleh Tunku Abdul Rahman iaitu Perdana Menteri Malaysia yang pertama pada 28 Julai 1960. Pemilihan Bunga Raya adalah kerana keunikan warna merahnya yang melambangkan keteguhan politik dan ekonomi  serta sifat keberanian menempuh cabaran.


Selain daripada itu 5 Kelopak pada Bunga Raya memberi maksud 5 Prinsip Rukun Negara. Kepelbagaian Bunga Raya dari segi warna, bentuk dan ukuran menjadi lambang pelbagai bangsa, agama dan kebudayaan yang hidup harmoni di negara kita ini.


Selain dari Bunga Raya ada dua lagi spesies bunga lain yang saya lihat berkembang di taman ini namun saya masih belum tahu namanya. Kalau ada sesiapa yang tahu bolehlah beritahu saya nama dua bunga di bawah ni...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...